FIKSU USKALTAA ESITTÄÄ ”TYHMÄT” KYSYMYKSET

Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, vaan on parasta kysyä, jos jokin asia askarruttaa mieltä. Esimerkiksi ensiasunnon ostajalle moni asuntokauppaan tai taloyhtiöihin liittyvä termi tai knoppitieto tulee vastaan ensimmäistä kertaa, ja siinä ei ole mitään hävettävää. 

Tässä tavallisia fiksuja kysymyksiä, joita minullekin esitetään:

Pääsenkö muuttamaan heti kaupanteon jälkeen?

Tämä on tapauskohtaista. Kohteen myyntiesitteessä kerrotaan, milloin kohde vapautuu. Jos asunto on tyhjillään, se saattaa vapautua heti kaupanteon jälkeen. Toisinaan asunto saattaa olla vuokrattuna tai myyjä joutuu etsimään itselleen uuden asunnon, jolloin voit joutua odottamaan. 

Mitä eroa on vuokratontilla ja omalla tontilla?

Oma tontti tarkoittaa, että omakotitalon omistaja tai taloyhtiön osakkaat omistavat myös tontin. Vuokratontin omistaja on joku muu, vaikkapa kaupunki, jolle asunto-osakeyhtiö tai omakotitalon omistaja maksavat säännöllisesti vuokraa. Asunto-osakeyhtiössä tontinvuokra on osa yhtiön hoitovastiketta. 

Ostajan kannattaa tietää, onko kohde omalla vai vuokratontilla. Jos se on vuokratontilla, tarkista vuokran suuruus ja kuinka pitkäksi ajaksi vuokrasopimus on tehty. On esimerkkejä tapauksista, joissa tontin vuokra on huomattavasti noussut, kun sopimuskausi päättyy.  

Uuden asunnon myyntihinta näyttää ihmeen halvalta. Mistä se johtuu?

Myyntihinta eli kauppahinta saattaa näyttää edulliselta uusissa asunnoissa, joissa taloyhtiöllä on paljon lainaosuutta. Asunnon todellinen hinta on sen velaton hinta, joka voi olla vaikkapa kolme kertaa suurempi kuin myyntihinta. 

Useimmilla uusilla taloyhtiöillä on yhtiölainaa, jota osakkaat lyhentävät rahoitusvastikkeen eli pääomavastikkeen muodossa. Asunnon kauppahinta voi siis olla suhteellisen edullinen, mutta kuukausittain maksettava rahoitusvastike nostaa asumiskuluja tuntuvasti. Asunnon myyntihinta ja velaton hinta kerrotaan myyntiesitteessä.

Mitä tarkoittaa rahoitusvastike ja mitä hoitovastike?

Rahoitusvastike eli pääomavastike on maksuja, jolla katetaan taloyhtiön ottamien lainojen lyhennyksiä ja korkoja. Lainaa otetaan esimerkiksi suuriin remontteihin ja uusissa taloyhtiöissä lainaosuus kattaa talon rakentamiskuluja. 

Hoitovastike on maksuja, jolla katetaan yhtiön säännöllisiä hoitokuluja kuten tontin vuokraa, siivouskuluja, kiinteistönhuoltoa ja lämmitystä. Hoitovastiketta maksetaan asunto-osakeyhtiössä asunto-osakkeen pinta-alan perusteella, eli pienistä asunnoista maksetaan vähemmän.

Kelpaako ajokortti pankissa tunnistautumiseen, kun asuntokauppaa tehdään?

Asuntokauppaa tehtäessä ei välttämättä kelpaa. Tämä asia riippuu pankista ja kannattaa tarkistaa etukäteen. Passi tai kuvallinen henkilökortti kelpaavat pankeissa varmimmin. 

Soitanko isännöitsijälle, jos unohdan avaimen tai hanasta tippuu vettä?

Soita taloyhtiön kiinteistönhuoltajalle. Hän auttaa erilaisissa käytännön asioissa ja pienissä vikatilanteissa. Kiinteistönhuoltoyhtiön nimi kerrotaan taloyhtiösi ilmoitustaululla, ja numero kannattaa tallettaa puhelimen muistiin. Isännöitsijä puolestaan hoitaa taloyhtiösi hallintoa ja taloutta.

<Edellinen blogi   Seuraava blogi >