KUN KUTSU TULEE, MENE YHTIÖKOKOUKSEEN
Taloyhtiösi yhtiökokous on se paikka, jossa voit vaikuttaa. Jo päätettyihin asioihin ei kokouksen jälkeen enää palata, joten jos sinua harmittaa vaikkapa kalliiksi tullut hissin rakentaminen, mahdollisuus vaikuttaa meni jo.
Yhtiökokouksen päätökset tuntuvat suoraan lompakossasi, joten osallistumalla varmistat, että omat intressisi tulevat kuuluviin. Yhtiökokous päättää mm. taloyhtiön kunnossapidosta, ja kokouksessa olet mukana äänestämässä, kun päätetään esimerkiksi hoitovastikkeiden suuruudesta, remonteista ja isommista hankinnoista. Yhä useampi taloyhtiö laatii strategian, ja myös sen sisällöstä päättää yhtiökokous.
Käy etukäteen läpi esityslista sekä sen liitteenä olevat paperit. Jos yhtiössä on tulossa putkiremontti tai jokin muu iso korjaus, tutustu asiakirjoihin huolellisesti, sillä remonttia maksetaan 5–10 vuotta eteenpäin ja remontin aikana talossa lisäksi asutaan. Isojen hankkeiden onnistuminen vaikuttaa taloyhtiön houkuttelevuuteen ja asuntosi arvoon.
Jos sinulla on aloitteita yhtiökokouksessa esitettäviksi, valmistele ehdotus hyvin ja ota asioista selvää ajatuksesi pohjaksi. Jos haluat ehdotuksesi kokouksen esityslistalle eikä vain keskusteluun, ota ajoissa yhteys hallitukseen ennen kokousta. Itse kokouksessa kerro ideastasi yhteistyöhengessä ja hyvin perustellen, jolloin se myös etenee helpoiten.
Yhtiökokouksen yksi tärkeimmistä ratkaisuista on hallituksen ja isännöitsijän valinta. Ilman toimivaa hallitusta taloyhtiö on kädetön. Vaikka luottaisit täysin isännöitsijän ja hallituksen taitoihin, yhtiökokouksessa kannattaa silti käydä. Yllättävän moni pitää parempaa huolta autonsa kuin asunto-osakkeensa kunnosta ja sen arvon säilymisestä. Monesti vain murto-osa osakkaista osallistuu taloyhtiön yhtiökokoukseen ja yhtiökokouksissa pienet asiat herättävät enemmän keskustelua kuin merkitykselliset.
Aina ei esityslistalla ole remontteja. Kyseessä voi myös olla rutiininomainen kokous, joka käsittelee tavalliset yhtiöjärjestykseen kuuluvat asiat. Silloinkin kannattaa olla kuulolla, sillä esille voi nousta uusia ideoita tai vain keskustelua yhteisistä asioista. Yhtiökokoukseen osallistuminen ei tarkoita, että sitoudut mihinkään. Ketään ei esimerkiksi valita hallitukseen ilman hänen omaa suostumustaan.
Siispä, kun kutsu yhtiökokoukseen tulee, kannattaa osallistua. Voit myös valtuuttaa jonkun toisen osallistumaan valtakirjalla, ellet itse pääse paikalle. Valtuutettu voi olla tuttu naapuri, oma sukulainen tai tuttu aivan toisesta taloyhtiöstä.
Voimassa olevan lain mukaan jokainen osake tuottaa yhden äänen kaikissa yhtiökokouksessa käsiteltävissä asioissa. Esim. osakeryhmä: osakkeet numerot 1-10 tuottavat siten 10 ääntä. Lain mukaan yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin määrätä, että jokainen osakeryhmä tuottaa yhden äänen. Jos yhtiöjärjestys sisältäisi tällaisen määräyksen, juuri mainittu osakeryhmä: osakkeet numerot 1-10 tuottaisi vain yhden äänen ja vastaavasti kaikki muutkin yhtiön osakeryhmät niiden osakkeiden lukumäärästä riippumatta.
Edellä mainittu koskee 1.7.2010 jälkeen perustettuja asunto-osakeyhtiöitä. Vanhan asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöjärjestyksessä oli mahdollista määrätä, että jokainen osakeryhmä tuottaa yhtä suuren äänimäärän. Tämä poikkeaa voimassa olevan lain määräyksestä vain siinä, että kukin osakeryhmä voi tuottaa enemmän kuin yhden äänen. Jokaisen osakeryhmän tuottama äänimäärä on kuitenkin oltava sama.
Vanhoissa asunto-osakeyhtiöissä (perustettu ennen 1.1.1992) saattaa yhtiöjärjestyksessä olla vieläkin poikkeavampia määräyksiä äänioikeudesta esimerkiksi siten, että ”Jokaisella osakkeenomistajalla on yksi ääni”. Näiden vanhojen yhtiöiden osalta on hyvä muistaa, että yhtiöjärjestysmääräykset äänioikeudesta ovat edelleen voimassa ja niitä sovelletaan asunto-osakeyhtiölain muuttumisesta huolimatta.