MILLAINEN ON HYVÄ ASUNNON POHJA? 

Vastaus kysymykseen riippuu siitä, millaisen asunnon tarvitset ja haluat. Kun asunnon ostaminen on ajankohtaista, kannattaa totutella katsomaan pohjapiirustuksia. Asuntonäytöllä käymistä ne eivät korvaa, mutta osaavalle havainnoitsijalle ne kertovat asunnosta paljon enemmän kuin stailatut tunnelmakuvat.  

Käytännöllinen asunnon pohja tekee arjesta ja asumisesta sujuvaa. Kun tilankäyttö on hyvää, asunto on helpompi aikanaan myös myydä.  

Hyvä tapa arvioida pohjapiirustusta on kuvitella siihen oma elämänsä ja kulkureittinsä. Kun tulet ostosten kanssa kotiin, monenko askeleen päässä ovat jääkaappi ja kuivamuonakaappi? 

Jos perheessä on pieniä lapsia tai koira, missä on tilaa kuravaatteille ja tassujen puhdistamiselle? Missä säilytät harrastusvälineet? 

Mieti myös, mihin itse suunnistat ensimmäisenä herättyäsi. Arjen sujuvuuteen vaikuttaa makuuhuoneen ja vessan sekä makuuhuoneen ja keittiön välinen reitti.  

Hyvässä pohjapiirustuksessa huoneisiin on piirretty paikoilleen vakiokokoiset sängyt, sohvat ja ruokapöydät. Ne eivät ole suosituksia kalustamiseen, vaan antavat silmälle mittasuhteita, jolloin pohjasta näkee heti, millaisia huonekaluja tiloihin mahtuu ja millaisia kulkuväyliä kalusteiden väliin jää. Katso pohjapiirustuksesta, missä on ikkunoita ja missä ikkunattomia seiniä. Ikkunat tuovat valoa, ikkunattomia seinustoja on helpompi kalustaa ja saat ripustustilaa tauluille.  

Tarkastele, mahtuuko makuuhuoneeseen leveän sängyn lisäksi mahdollisesti vauvan sänky tai työpöytä. Jos näitä ei tarvita, makuuhuonekin voi olla pienempi. 

Erilaisia pohjaratkaisuja eri aikakausina 

Eri aikakausina on suosittu erilaisia suunnitteluratkaisuja. Uusimmissa asunnoissa keittiö saattaa olla vain seinämä oleskelutilan yhteydessä, kun aikaisemmin suunniteltiin oikeita keittiöitä tai keittokomeroita. Jos harrastat kokkausta ja leipomista, haluat pelkän seinämän sijaan ehkä keittiön, josta ei ole suoraa näköyhteyttä oleskelutilaan. 

Pesuhuoneet mitoitetaan uusissa asunnoissa nykyisin hyvin tilaviksi esteettömyysvaatimusten takia. Rollaattoria tarvitseville tilava pesuhuone on hyvä, mutta osa asukkaista toivoisi, että nämä neliöt olisi hyödynnetty mieluummin muissa tiloissa. Omat tarpeesi ratkaisevat tässäkin.  

Ilmansuunnista ja ikkunoista voit jo päätellä jotain asunnon valoisuudesta ja aurinkoisuudesta. Myös huoneiden muoto kertoo paljon. Uudet kerrostalot ovat rungoltaan syviä, joten varsinkin yksiöissä ja kaksioissa huoneet ovat kapeita ja joidenkin makuun kuilumaisia. Vanhemmissa kerrostaloasunnoissa huoneet taas ovat neliömäisiä ja usein myös valoisampia.  

Täydellistä voi olla vaikeaa löytää. Jos itse asunto ihastuttaa, saatat mieluustikin hyväksyä pohjaratkaisun, joka ei ole itsellesi aivan napakymppi.

 <Edellinen blogi             Seuraava blogi >