TOIVEENA KOTI RINTAMAMIESTALOSSA

Moni haaveilee rintamamiestalon hankkimisesta, eikä ihme. Usein ne sijaitsevat vehreillä tonteilla, joiden puut ovat kasvaneet jo suuriksi. Talot ovat kodikkaita ja suurten ikkunoiden ansiosta valoisia. Osassa on kellarikerros, johon asukas saa tilat vaikka harrastukselleen.

Näiden talojen houkuttelevuutta lisää, että rintamamiestaloalueet rakennettiin nykyajan näkökulmasta melko keskeisille paikoille: Oulussa esimerkiksi Karjasillalta on vain kivenheitto kaupungin keskustaan ja muihin palveluihin. Rintamamiestaloalueita Oulussa on myös muun muassa Toppilassa ja Nokelassa.

Itse otan mielelläni välitettäväksi rintamamiestalon. Nettipalstoilla rintamamiestalojen kuntoa on kyseenalaistettu mahdollisten sisäilmaongelmien takia. Tätä voi ihmetellä. Vielä muutama vuosi sitten perinteisiä rintamamiestaloja pidettiin lähtökohtaisesti hyvinä ja terveellisinä taloina muun muassa siksi, koska ne on aikanaan usein rakennettu korkeille kivijaloille ja niissä on kunnon harjakatto.

Rintamamiestalo on yhtä hyvä ostos kuin jokin muukin vanha omakotitalo. Olipa talo millainen hyvänsä, sitä on huollettava, ja korjaustöitä tehtäessä omistajan pitää ymmärtää, mitä ollaan tekemässä. Vanhaa taloa korjattaessa hyvä periaate on korjata vain tarvittava. Jos vaurioita on syntynyt, vaurio tutkitaan ja sen syy poistetaan.

Perinteinen rintamamiestalo on kokonaan puusta rakennettu talo, jossa on alun perin painovoimainen ilmanvaihto. Taloa korjattaessa on huolehdittava tuuletuksen toimivuudesta ja varmistettava, että korvausilmaa saadaan hallitusti ja riittävästi.

Erilaiset remontit ja muutokset kannattaa dokumentoida tarkasti, mielellään myös valokuvin, mikä nykyisin on helppoa. Kun kaikesta tehdystä löytyy hyvä dokumentti, talo on helppo myydä, sitten kun myynnin aika tulee.

Myös ostajan pitää tietää, mitä on hankkimassa ja tarkistaa kohde huolellisesti, kuten aina uutta kotia ostaessa.

Oikealla tavalla, vanhaa kunnioittaen ja maltilla remontoitu tai hyvin hoidettu peruskuntoinen rintamamiestalo saattaa ostajalle olla todellinen timantti. Talo on terve ja kuiva, ja vanhat arvokkaat rakennusosat kuten listat, pönttöuuni, helmipaneelit ja lakatut koivuvaneriovet luovat tunnelmaa, jollaista ei rautakaupasta saa.