IÄKKÄÄMMÄN TALOYHTIÖN ASUNTO VOI OLLA YLLÄTTÄVÄNKIN HYVÄ OSTOS

Viime vuosina on ollut mielenkiintoista huomata, että vaikka vanhemmissa kohteissa, kuten 70-80-luvun hyvin hoidetuissa taloyhtiöissä ja niissä olevissa huoneistoissa olisi tehtynä perusteelliset remontit ja hinnatkin ovat melkoisesti uudempia halvemmat, niin silti uudemmat kiinnostavat ostajia enemmän. Tähän vaikuttavat vahvasti sekä pankit että media. Uudiskohteet markkinoidaan huolettomuudella pitkälle tulevaisuuteen ja helppoutta arvostaville. Todellisuudessa uudiskohde saattaa olla epävarmempi. Oulussakin on olemassa taloyhtiöitä, jotka on rakennettu laaduttomasti jonka seurauksena muutaman vuoden päästä asukkaille on tullut ikävänä yllätyksenä todella mittavat rakennusaikaisista virheistä johtuneet korjaukset. Kannattaa myös ottaa selvää onko uusien asunto-osakkeiden kaupassa RS-järjestelmä sittenkään niin turvallinen asunnon ostajalle kuten sitä markkinoidaan. Esimerkiksi Mtv-uutiset on julkaissut 20.4.2019 tapauksen kuinka on käynyt Helsingin Viikinmäen taloyhtiön osakkaille, kun rakennusliike meni yllättäen konkurssiin. 13.1.2020 vastaavanlaisesta tapauksesta toisella paikkakunnalla on kirjoittanut Rakennuslehti. Googlesta näitä esimerkkejä löytyy paljon ympäri Suomea.

Tällä hetkellä joidenkin lähiöiden vanhemmat asunnot käyvät kaupaksi hitaammin johtuen lähestyvistä remonttivuosista. On tärkeää tunnistaa kehityskohteet vanhojen asuinalueiden osalta uusien asuinalueiden kehittämisen rinnalla. Vanhemmat asuinalueet tarjoavat useita hienoja asumisen ominaisuuksia, kuten isoja vehreitä tontteja, tilavia edullisempia asuntoja ja monipuolisia palveluita ja valmista infraa. Taloissa, joissa suuret remontit ovat edessä, on luonnollisesti suurimmat hintapaineet alaspäin ja tämä joskus tulee varsinkin ikääntyville myyjille yllätyksenä, kun suunnitellaan muuttoa esimerkiksi uusiin kerrostaloasuntoihin.

Pankkien tiukka linja kiinteistöjen ja huoneistojen vakuusarvoihin heikentää selvästi ostajien asemaa kun käydään lainaneuvotteluja. Eli itse huoneiston lisäksi myös taloyhtiön kunnolla, mikä tarkoittaa juuri sitä vakuusarvoa pankin päätöksenteon näkökulmasta, on suuri merkitys kiinnostavuuden kannalta sen vuoksi että lainansaanti sellaiseen asuntoon on tavallista vaikeampaa ja vaatii ostajaehdokkaalta huomattavasti vakaampaa taloudellista taustaa. Tämäkin puoli myyjän on hyvä tiedostaa, jos haluaa saada asunnon kaupaksi ennen tulevaa merkittävää yhtiön remonttia ja ilman remonttivaivaa.

Remonttikuntoisen asunnon ostamisen keskeisin hyöty ostajalle on mahdollisuus arvon nostamiseen. Fiksusti remontoidusta asunnosta saat huomattavasti todennäköisemmän myyntivoiton. Ja parhaat arvonnousut saa sellaisissa kohteissa, jotka eivät ostettaessa näytä kovinkaan houkuttelevilta, lattioissa on vanha muovimatto ja kalusteet vanhoja jne. Asunnon ostaminen liittyy tunteisiin ja tällaiset tekijät antavat illuusion, että remonttia kaipaava asunto olisi jotenkin huono, vaikka kaikki nämä ovat kuitenkin vain pintatekijöitä, joiden alta saattaa paljastua kannattava ostos ja viihtyisä omannäköinen koti. Lisäksi et maksa remontin osuudelta varainsiirtoveroa, joka on 2 % osakeasunnon hinnasta. Seitsemänkymmentäluvulla rakennetut rakennukset ovatkin mainettaan parempia. Edullisemmasta päästä olevat vanhemmat kodit voivatkin olla loisto-ostos

<Edellinen blogi  Seuraava blogi >