VEROTUS - LYHYTAIKAINENKIN ASUNNON VUOKRAAMINEN (ESIM. AIRBNB) VAIKUTTAA MYYNNIN VEROVAPAUTEEN

Verohallinnon uutinen 10.6.2021

Oman asunnon niin sanottu vertaisvuokraaminen on viime vuosina tullut entistä suositummaksi. Moni vuokraa asuntoaan satunnaisesti esimerkiksi lomansa ajaksi. Verohallinto muistuttaa, että lyhytaikainenkin vuokraaminen katkaisee verovapaan myynnin edellyttämän yhtäjaksoisen asumisen.

Omistamansa asunnon saa myydä verovapaasti, jos on itse asunut siinä vakituisesti kahden vuoden ajan. Myös puolison tai alaikäisten lasten asuminen täyttää asumisehdon. Jos asunnon myy ennen kahden vuoden aikaa, myyntivoitosta tulee maksaa luovutusvoittoveroa.

Korkeimman hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen (KHO 2021:75) mukaan kahden vuoden yhtäjaksoinen asumisaika katkeaa, vaikka asunnon vuokraaminen olisi satunnaista ja lyhytaikaista. Jo yhden vuorokauden vuokra-aika kerran kahden vuoden aikana riittää katkaisemaan kahden vuoden säännön.

Pitkä poissaolo ei vaikuta verovapauteen, jos asuntoa ei vuokrata. Sillä ei ole merkitystä, missä vaiheessa asunnon omistajuutta kahden vuoden yhtäjaksoinen asumisaika täyttyy. Asunnon omistaja voi esimerkiksi ensin pitää asuntoaan vuokralla useamman vuoden, sen jälkeen asua siinä itse kaksi vuotta ja laittaa sen taas vuokralle. Tällöin asumisehto täyttyy eli jos omistaja myy asuntonsa ja saa siitä myyntivoittoa, se on hänelle verovapaata.

Myyntivoitto on verovapaata myös silloin, kun omistaja vuokraa osaa asunnosta kahden vuoden omistusehdon aikana. Jos omistajalla itsellään on omassa käytössään vähintään puolet asunnosta, hän saa myydä asunnon verovapaasti sen jälkeen, kun on itse asunut siinä yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan.

Omistajan pitkäkään poissaolo ei vaikuta oman asunnon verovapaaseen myyntiin. Jos asunto on esimerkiksi lomamatkan tai ulkomaan työkomennuksen aikana varattu omaan käyttöön eikä sitä vuokrata, sen voi kahden vuoden omistamisen jälkeen myydä verovapaasti.

Korkeimman hallinto-oikeuden maanantaina 7.6. antama päätös on ennakkoratkaisu, jolla se kumosi keskusverolautakunnan syyskuussa 2020 antaman päätöksen.

Asunnon voi myydä verovapaasti, kun omana omistusaikanasi

-olet asunut asunnossa itse yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan

-puolisosi tai alaikäinen lapsesi on asunut asunnossa itse yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan

-olet vuokrannut asunnostasi enintään puolet asuessasi siinä

-et ole vuokrannut asuntoa poissaolosi ajaksi, vaikka poissaoloaika olisi pitkäkin esimerkiksi työkomennuksen takia

Säännöt koskevat sekä asunto-osakkeita että omakotitaloja.

Lue KKO:n ratkaisu kokonaisuudessaan:

https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1622700717671.html

Lue lisää Verohallinnon verkkosivuilta:

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/uutiset/uutiset/2021/lyhytaikainenkin-asunnon-vuokraaminen-vaikuttaa-myynnin-verovapauteen/

 <Edellinen blogi             Seuraava blogi >