IHANAT JA KAMALAT NAAPURIT – JA MITÄ HEISTÄ VOI KYSYÄ?

Ostatpa millaista kotia tahansa, muista, että asuntokaupan mukana saat myös uudet naapurit, ja heille kannattaa uhrata pari ajatusta. Tiedä mitä ostat, on viisas periaate. 

Naapurit voivat olla sinulle yhdentekeviä, he voivat olla mukava osa elämääsi tai he voivat aiheuttaa harmia. Silti naapureitaan ei pääsääntöisesti voi valita. 

Erityisesti pieniin taloyhtiöihin saattaa kehittyä oma ilmapiirinsä, hyvä tai huono yhteishenki ja oma vakiintunut tapansa hoitaa asioita. Saatat sulautua siihen tapaan hyvin tai sitten et. Henkilökemiat voivat yllättää niinkin, että asunnon ostaja tulee erinomaisesti toimeen uusien naapureidensa kanssa, vaikka edellinen omistaja on riidellyt heidän kanssaan joka asiasta. 

Suuressa taloyhtiössä voit solahtaa huomaamattomasti joukkoon, mutta seinänaapureiden tuottamien äänien kanssa joudut sielläkin elämään. 

Taloyhtiössä jotakin voi päätellä asuntojen vaihtuvuudesta. Pieni vaihtuvuus kertoo siitä, että yhtiössä viihdytään, mutta toisaalta: onko siellä sisäpiiri, joka on tottunut päättämään asioista? Jos on, sopiiko se sinulle?

Ihmisillä on erilaisia käsityksiä siisteydestä ja oman pihan käyttötarkoituksesta. Omakoti- ja rivitalojen näytöllä käydessä onkin syytä vilkuilla lähialueen yleisilmettä, sillä siinä voi olla maisemasi vuosikausiksi eteenpäin.

Välittäjältä voi asuntonäytön aikana kysyä, millaisia naapurit ovat ja millainen on taloyhtiön ilmapiiri. Jos minulta näitä kysytään, lupaan selvittää myyjältä vastauksen.

Välittäjällä on salassapitovelvollisuus

On hyvä tietää, että välittäjällä on lakien ja hyvän välitystavan asettamat rajat sille, mitä hän saa kertoa ja mitä ei. Kerrottavaksi sallitut asiat liittyvät itse asuntoon, esimerkiksi sen pintamateriaaleihin ja kuntoon. Välittäjä ei saa kertoa myyjän henkilökohtaisista asioista kuten avioerosta tai ammatista. 

Esimerkiksi aivan tavallisiin kysymyksiin, kuten miksi asunto on myynnissä tai koska se on tullut myytäväksi, välittäjällä ei ole lupaa vastata. Itse hankin myyjältä kirjallisesti luvan kertoa syyn asunnon myyntiin. 

Lunastuslauseke vaikuttaa kaupantekoon

Ihmisten halu valikoida naapureitaan ei ole uusi asia – siksi pari sanaa vielä lunastuslausekkeesta, joka on merkitty joidenkin taloyhtiöiden yhtiöjärjestykseen. 

Lunastuslauseke on yli sata vuotta sitten luotu keino, jonka perimmäinen tarkoitus on estää osakkaille epämieluisten asukkaiden muutto taloyhtiöön. Edelleenkin lunastuslausekkeita on olemassa, myös joissakin oululaisissa taloyhtiöissä. Ostajalle sen olemassaolo ei tule yllätyksenä, sillä se kerrotaan asunnon myyntiesitteessä.

Jos olet ostamassa asuntoa taloyhtiöstä, jossa lunastuslauseke on, osakkailla on mahdollisuus lunastaa asunto itselleen sillä hinnalla, josta olet myyjän kanssa sopinut. Kun myyjä on hyväksynyt tarjouksesi asunnosta ja kauppa on etenemässä, muiden osakkaiden on määräajassa ilmoitettava lunastushalukkuutensa. Käytännössä lunastukset ovat kuitenkin harvinaisia ja kaupat toteutuvat suunnitellusti.

 <Edellinen blogi             Seuraava blogi >