KUN UNELMIEN ASUNTO LÖYTYY, OLE VALMIINA

Varmista, että unelmien asunto ei mene sivu suusi. Kauppa käy nyt vilkkaasti ja ostajia on paljon liikkeellä. Aseta asuntojen myyntisivustoille vahti, joka hälyttää, kun myyntiin tulee sopiva kohde sinua kiinnostavalta alueelta. Näin pääset liikkeelle ajoissa.  

Onko sinulla valmius tehdä ostotarjous heti, kun olet löytänyt sopivan kohteen? 

Jo siinä vaiheessa, kun alat katsella sopivia asuinalueita ja kohteita ja sinulla on käsitys asunnon hintaluokasta, pyydä pankista alustava lainatarjous. Pyyntö on helppo tehdä sähköisesti. Lainatarjouksen olemassaolo ei vielä sido sinua, mutta sen ansiosta voit tarvittaessa toimia ripeästi, etkä jää tarjouskisassa muista jälkeen. Tarkista alustavasta lainatarjouksesta sen voimassaoloaika ja tarvittaessa pyydä päivitetty lainatarjous. Eri pankeilla on laskureita, joiden perusteella voit myös arvioida, minkä verran tarvitset lainaa ja minkä kokoisen lainan hoitamiseen tulosi riittävät.

Muille kuin ensiasuntoa ostaville suosittelen, että vanhan asunnon myynti kannattaa hoitaa pois alta ennen uuden kohteen ostotarjousta. Tähän on parikin hyvää syytä. Ensinnäkin tiedät silloin tarkalleen, paljonko sinulle jää käteen vanhan asunnon myynnistä ja minkä verran tarvitset lainaa uuteen asuntoon. Toinen syy on se, että näin et joudu tekemään ehdollista ostotarjousta, kun se sopiva kohde tulee vastaan. 

Ehdollinen tarjous ei ole myyjälle kiinnostavin

Ehdollisessa tarjouksessa ostotarjous on voimassa tiettyjen ehtojen täyttyessä. Ehto voi olla esimerkiksi rahoituksen järjestyminen tai se, että ostaja saa vanhan asuntonsa kaupaksi. Ostajan kannalta ehdollinen tarjous vaikuttaa mukavalta, koska hänen on helppo vetäytyä kaupasta, ellei ehto toteudu. Myyjän kannalta tilanne on toinen. Jos kiinnostuneita ostajia on useampia, ehdollinen tarjous ei ole myyjälle houkuttelevin vaihtoehto. Myyjä harkitseekin kaksi kertaa, hyväksyäkö ehdollista tarjousta. 

Jos ostotarjouksen ehtona on vanhan asunnon kaupaksi saaminen, viiveestä voi tulla pitkä. Etukäteen ei voi tietää, milloin ostajan vanha asunto lopulta myydään, ja siinä odotellessa voi tulla vastaan muita varteenotettavia ostotarjouksia. On hyvä huomata, että jos myyjä hyväksyy ehdollisen ostotarjouksen, se sitoo myös myyjää. Siksi myyjälle on houkuttelevampaa hyväksyä ostotarjous, jossa kaupan toteutuminen ei jää roikkumaan epävarmuuteen. Ehdollisen ostotarjouksen tullessa myyjällä on myös mahdollisuus tehdä ehdollinen vastatarjous, jonka perusteella hän voi yhä jatkaa asuntonsa markkinointia.

Siispä, aseta asuntovahti, varmista rahoituksen saanti pyytämällä alustava lainatarjous ja myy vanha asuntosi pois alta.

 <Edellinen blogi             Seuraava blogi >